A week in Gotheborg

Een van de aardige dingen van de Knudepunkt conventies is de week voor de conventie. Deze week is gevuld met allemaal korte larps en andere activiteiten. De organisatoren zorgen ook voor accomodatie voor de deelnemers, meestal bij mensen thuis of in toevallig beschikbare ruimtes. Ik heb deze week de vorige jaren aan me voorbij laten gaan, maar het moest er natuurlijk eens van komen.

Er schijnen in Gotheborg een paar honderd larpers te wonen. Dat lijkt veel, maar de stand heeft een half miljoen inwoners, dus het is nog steeds een kleine groep. Toch laat het zien dat de larp scene in Scandinavie groter en volwassener is dan in Nederland; ik denk niet dat je in bv. Utrecht een paar honderd larpers kunt vinden. In ieder geval, het opzetten van een programma en het vinden van accomodatie was niet zo’n probleem, alhoewel het allemaal op het laatste moment gebeurde.

Ik zal in aparte posts wat over de diverse onderdelen zeggen, maar er waren een paar bijzondere onderdelen die ik hier ook even wil noemen. Er was een rondleiding over een echte oude destroyer van de Zweedse Marine. Dit lijkt misschien wat raar voor een larp conventie, maar dit schip is vorig jaar gebruiMaar okt voor het fameuze Monitor Celestra, de battlestar Galactica larp. Verder was een complete dag gewijd aan wat tegenwoordig Edularp heet; larps specifiek gemaakt voor educatieve doelen. Dit begint de laatste jaren aardig op te komen, dus het was hoog tijd om hier wat meer aandacht aan te besteden. Als laatste waren er de Nordic Larp Talks; een serie presentaties van gerenommeerde personen uit het wereldje, een beetje in de geest van de TED talks, over de laatste ontwikkelingen.

Maar behalve het programma is zo’n week ook simpelweg leuk. Dit jaar deden zo rond de 80 mensen mee aan de week, dus het is een mooie gelegenheid om alvast kennis te maken met mensen of om oude bekenden terug te zien. Op een of andere manier eindigden de dagen altijd in Haket, een pub met als slogan “probably the best beerhall in the world”, en tevens de reguliere hangout van de plaatselijke larp scene. De 350 verschillende bieren op fles en 7 op tap waren een leuk contrast met Arena 29, de plek waar de meeste spellen werden gedaan, het eten werd geserveerd, en waar een deel van de deelnemers was ondergebracht. Arena 29 is een jeugdcentrum, en heeft een zeer strikt geen alcohol beleid. Toch was het ook daar uitermate gezellig, en vooral overdag waren er altijd wel mensen aanwezig met interressante verhalen.

Het eten verdient wel speciale vermelding. Het werd aangekondigd als veganistisch en glutenvrij; nu heb ik wel enige ervaring met koken voor grote groepen, dus ik was enigszins skeptisch of de Zweden hier ook goede, smakelijke maaltijden van konden maken, maar dat is ze uitstekend gelukt. Natuurlijk heb ik een beetje de kunst afgekeken; hier in Nederland zie ik steeds meer veganistische en/of glutenvrije deelnemers aan events, dus het leek me uitermate nuttig om eens te kijken hoe je zoiets voor een grote groep aanpakt.

Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen over het hele gebeuren, maar om de spanning erin te houden zal ik dat in de volgende posts doen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.